Dec 24 2009, 14:25
Мнение
|
|
![]() Е, па влезе в час и вкара гол Group: Потребители Posts: 886 Joined: 5-June 05 Member No.: 45 |
След вчерашния ентусиазъм около бъдещето на Локомотив Пловдив, сред вълненията и светлината на идващия празник - днес е моментът, в който да предложим последната статия за тази година.
По някакъв начин тя ни се струва свързана със символиката на Рождеството - защото разказва за раждането на най-първото прозвище на нашия клуб и за духовната същност, която то въплъщава. Приятно четене - и весела Коледа, приятели! Само Локо - защото любовта е черно-бяла!! http://www.loko-pd.com/ -------------------- |
|
|
|
![]() |
Dec 24 2009, 15:18
Мнение
|
|
|
Фен и половина Group: Потребители Posts: 447 Joined: 10-June 05 From: Chicago,USA Member No.: 87 |
Страшен си Ангеле
Това "любимците на Пловдив" и "пловдивчаните" напълно отговяря на истината, и много ми допада, както и "Любим Отбор на Културната Общественост- ЛОКО" -------------------- ALL FOR THE CAUSE
|
|
|
|
Jan 7 2010, 12:33
Мнение
|
|
![]() Е, па влезе в час и вкара гол Group: Потребители Posts: 886 Joined: 5-June 05 Member No.: 45 |
В предпразничното бързане да публикуваме навреме статията съм пропуснал една от илюстрациите към нея. Вчера открих този пропуск и си е редно да го компенсирам.
Затова тук ще дам линк към илюстрацията, която качих в Интернет, а по-късно ще я приложим и към самата статия. Ценното в случая е, че този вестникарски откъс е най-ранният, в който играчите са наречени "любимците на спортната публика". Той датира от есента на 1936г. (Което може и да стане повод за шеговит компромис: рождената година на клуба е 1926-та, а на прозвището - 1936-та... http://farm5.static.flickr.com/4072/425296...49fc5f711_o.jpg -------------------- |
|
|
|
Jan 23 2010, 11:24
Мнение
|
|
|
Дървен Философ Group: Потребители Posts: 657 Joined: 4-June 06 From: Пловдив Member No.: 474 |
След вчерашния ентусиазъм около бъдещето на Локомотив Пловдив, сред вълненията и светлината на идващия празник - днес е моментът, в който да предложим последната статия за тази година. По някакъв начин тя ни се струва свързана със символиката на Рождеството - защото разказва за раждането на най-първото прозвище на нашия клуб и за духовната същност, която то въплъщава. Приятно четене - и весела Коледа, приятели! Само Локо - защото любовта е черно-бяла!! http://www.loko-pd.com/ Мисля си, че едва ли има по-подходящ момент от сегашният това прозвище да влезе отново в употреба. Време е да се оттървем от така натрапеното ни "смърфовете", а и да ограничим ведомственото "железничарите". Начинанието, струва ми се, няма да е чак толкова трудно. На първо време трябва да го върнем помежду си - тук - във форума. Ако Стоян възприеме идеята, може да започне да го използва във статиите си на сайта. Оттам с "журналистическото" копи-пейст няма да е трудно да го наложим и в интернет медиите. Ако и близките до Локо журналисти започнат да го използват, до няколко месеца хората отново ще започнат да мислят за Локо като за Пловдивския любимец, а не да ни отъждествяват с анимационни герои, които на всичкото отгоре са сини (добре, че не бяха жълти -------------------- И далече да отидем, и далече да умрем, черно-бели ще останем до последния си ден!!! ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ ЗАВИНАГИ!!!
![]() |
|
|
|
Jan 23 2010, 13:14
Мнение
|
|
![]() Дървен Философ Group: Потребители Posts: 671 Joined: 9-April 07 From: Plovdiv Member No.: 2,360 |
Мисля си, че едва ли има по-подходящ момент от сегашният това прозвище да влезе отново в употреба. Време е да се оттървем от така натрапеното ни "смърфовете", а и да ограничим ведомственото "железничарите". Начинанието, струва ми се, няма да е чак толкова трудно. На първо време трябва да го върнем помежду си - тук - във форума. Ако Стоян възприеме идеята, може да започне да го използва във статиите си на сайта. Оттам с "журналистическото" копи-пейст няма да е трудно да го наложим и в интернет медиите. Ако и близките до Локо журналисти започнат да го използват, до няколко месеца хората отново ще започнат да мислят за Локо като за Пловдивския любимец, а не да ни отъждествяват с анимационни герои, които на всичкото отгоре са сини (добре, че не бяха жълти Това е може би една от най-добрите идеи,давани от много време насам. Сега е най-удобното време за такава "атака" -------------------- Един отбор, една мечта, една любов - Локомотив Пловдив
|
|
|
|
Jan 23 2010, 13:26
Мнение
|
|
![]() Е, па влезе в час и вкара гол Group: Потребители Posts: 843 Joined: 17-August 07 Member No.: 4,411 |
Това е може би една от най-добрите идеи,давани от много време насам. Сега е най-удобното време за такава "атака" Аз не се сещам точно кой ни го сложи ама смисъла е ясен. Смърфовете бяха някакви малки и ДОБРИ създания.Постоянно се бориха с много по-големия от тях и ЛОШ Гаргамел. И с ЗАДРУЖНИ усилия винаги го побеждаваха и ОЦЕЛЯВАХА. Не е много трудно да се осети връзката нали -------------------- ![]() LP VG -GMU- GB |
|
|
|
Jan 23 2010, 13:28
Мнение
|
|
![]() кур за напрежението Group: Потребители Posts: 4,571 Joined: 5-June 05 From: Пловдив Member No.: 42 |
Това е може би една от най-добрите идеи,давани от много време насам. Сега е най-удобното време за такава "атака" Николай Галов, лека му пръст. На един мач с папагалите, в който сме аутсайдери първоначално, но както обикновено ги бием(с гол на Видолов), казва в ефир, че играчите на Локомотив са като смърфове. Някой, ако знае точните реплики, нека ги напише. И точния мач де, че може да се бъркам. Мнението е било редактирано от Хиподил: Jan 23 2010, 13:29 -------------------- |
|
|
|
Jan 23 2010, 13:42
Мнение
|
|
![]() Е, па влезе в час и вкара гол Group: Потребители Posts: 843 Joined: 17-August 07 Member No.: 4,411 |
Николай Галов, лека му пръст. На един мач с папагалите, в който сме аутсайдери първоначално, но както обикновено ги бием(с гол на Видолов), казва в ефир, че играчите на Локомотив са като смърфове. Някой, ако знае точните реплики, нека ги напише. И точния мач де, че може да се бъркам. Да точно "колегата" беше. -------------------- ![]() LP VG -GMU- GB |
|
|
|
Jan 23 2010, 14:55
Мнение
|
|
|
Е, па влезе в час и вкара гол Group: Модератори Posts: 2,333 Joined: 14-February 06 Member No.: 381 |
Хиподил
QUOTE Николай Галов, лека му пръст. На един мач с папагалите, в който сме аутсайдери първоначално, но както обикновено ги бием(с гол на Видолов), казва в ефир, че играчите на Локомотив са като смърфове. Някой, ако знае точните реплики, нека ги напише. И точния мач де, че може да се бъркам. Да точно "колегата" беше. Николай Галов бе човека, който го наложи, но иначе "КРЪСТНИКЪТ" е Атанас Драмов.... Поводът един наш ЕКИП... Ако си спомняте онзи наш екип, с който станахме ТРЕТИ... Е.... Точно той стана причина за това прозвище... Причината бе не в цветовете му, а в това, че не се различаваха номерата на фланелките, които бяха в червено, но сложени върху онова сравнително тънко райе без никакъв бял или черен квадрат просто бяха абсолютно НЕРАЗЛИЧИМИ!!!... И тогава... Наско Драмов попитан ИМЕНО от Николай Галов за този ПРОБЛЕМ, който затруднява страшно много коментаторите, журналистите, а и самите фенове... отговора на Дрaмов бе: "-Ние сме като СМЪРФОВЕТЕ всичките еднакви И НАКРАЯ ВИНАГИ ПОБЕЖДВАМЕ /злото/!!!"..... За по-малките ще кажа, че тогава детският сериал "СМЪРФОВЕТЕ" бе доста популярен... даваха по едно предаване "Добро утро", което също бе с доста висок рейтинг!!! Добре е това за ПРОЗВИЩЕТО /-ата/ и историята им също да бъде отделено в отделна секция, за да са знае... и да не се забравя!!!
Мнението е било редактирано от plovdivram: Jan 23 2010, 15:00 |
|
|
|
Jan 23 2010, 16:08
Мнение
|
|
Според мен е много добра идеята да се възроди първото клубно прозвище. Някак го приемам естествено – заедно с възстановяването на автентичния клубен летопис, с хвърлянето на светлина върху великите първи десетилетия от живота на нашия клуб. Освен това – идва пролет, време за възраждане, с пристигането на Коко Динев избуяват пак надеждите за силни футболни времена, живот и здраве книгата ни вече е наистина на път да се появи.
Така че идеята за нов живот на първото прозвище е едновременно добра, навременна и уместна. А и справедлива – защото това гордо прозвище символизира обичта на пловдивчани към клуба. Не знам доколко то би се възприело от днешната журналистика – доколкото тя може да го третира като „политически некоректно". В смисъл – „Пловдив има два големи клуба, да не вземат да се засегнат от другия". Не знам кой би се засегнал и кой не, но знам каква е истината: в града има място само за един любимец и пловдивчани ясно са изявили своята обич към него. Правейки това под различните му имена - Спортклуб, Славия, Локомотив. Нещо повече! Тази обич и тази популярност по никакъв начин не се влияели от успехите (неуспехите) на отбора! Та вижте само примерите от 1957г. или 1968г. Тогава Локомотив Пловдив е в „Б" група (1957г.), а към 1968г. другите два големи клуба – Спартак и Ботев, съвсем скоро са били шампиони, вицешампиони, носители на Купата, финалисти за Купата. И какво от това? Любимият отбор на пловдивчани оставал един и същ, продължавал да бъде един и същ – играещ в червено-черно-бяло. И този факт огласяли из пресата не местни журналисти, а такива извън Пловдив. Тоест, максимално обективни и необвързани. А за да дадат гласност на такова прозвище, да го напишат във вестник, то очевидно е било много изявено, много характерно за Локомотив Пловдив. Ами – защо да не го възродим тогава? Още повече, че тази силна любов към клуба, която то символизира, не е секвала нито за миг! П.С. Междувременно, прехвърляйки архива си, откривам нови примери от пресата, илюстриращи първото прозвище на нашия клуб. Днес предлагам откъси от още две статии, които впоследствие ще прибавим към текста в loko-pd.com. http://farm5.static.flickr.com/4041/426633...c693b7345_o.jpg http://farm5.static.flickr.com/4017/429697...8bc82d9a6_o.jpg Малко равносметка: заедно с тези два примера, всички общо стават 16 на брой, обхващайки времето от октомври 1936г. до декември 1968г. Тоест, над три десетилетия българската преса наричала нашия клуб „любимецът на пловдивчани"! Спрях до декември 1968г., защото не съм имал времето, за да проверявам нататък. Така че – допускам поява на нови примери от годините след това. И накрая нещо „странично". Освен всичко друго, първото клубно прозвище се явява и много ценен показател за идентичност. Това е така, защото прозвището (на личност, организация) е толкова устойчиво, колкото и самото име. То става част от идентичността на човека (организацията). Например, представете си друг пловдивски футболист, който да е с прозвище „Зума" или „Бащата"?! Невъзможно е! Това са дълбоки, установени прозвища, които се използват дори по-често от собствените имена на играчите. Същото е и с клуба. Нима можем да си представим, например, че в Пловдив може да има клуб с прозвище „канарчета" и това да не е Ботев?! Та това прозвище е част от идентичността на този клуб. Същото е и с първото прозвище на нашия клуб. Българската преса над три десетилетия нарича клубовете Спортклуб, Славия и Локомотив Пловдив „любимеца на пловдивчани". Очевидно, не става дума за три различни клуба, а за един-единствен клуб, носещ три различни имена. -------------------- |
|
|
|
Jan 23 2010, 21:24
Мнение
|
|
|
Е, па влезе в час и вкара гол Group: Потребители Posts: 1,409 Joined: 2-September 06 Member No.: 643 |
Според мен е много добра идеята да се възроди първото клубно прозвище. Някак го приемам естествено – заедно с възстановяването на автентичния клубен летопис, с хвърлянето на светлина върху великите първи десетилетия от живота на нашия клуб. Освен това – идва пролет, време за възраждане, с пристигането на Коко Динев избуяват пак надеждите за силни футболни времена, живот и здраве книгата ни вече е наистина на път да се появи. Така че идеята за нов живот на първото прозвище е едновременно добра, навременна и уместна. А и справедлива – защото това гордо прозвище символизира обичта на пловдивчани към клуба. Не знам доколко то би се възприело от днешната журналистика – доколкото тя може да го третира като „политически некоректно". В смисъл – „Пловдив има два големи клуба, да не вземат да се засегнат от другия". Не знам кой би се засегнал и кой не, но знам каква е истината: в града има място само за един любимец и пловдивчани ясно са изявили своята обич към него. Правейки това под различните му имена - Спортклуб, Славия, Локомотив. Нещо повече! Тази обич и тази популярност по никакъв начин не се влияели от успехите (неуспехите) на отбора! Та вижте само примерите от 1957г. или 1968г. Тогава Локомотив Пловдив е в „Б" група (1957г.), а към 1968г. другите два големи клуба – Спартак и Ботев, съвсем скоро са били шампиони, вицешампиони, носители на Купата, финалисти за Купата. И какво от това? Любимият отбор на пловдивчани оставал един и същ, продължавал да бъде един и същ – играещ в червено-черно-бяло. И този факт огласяли из пресата не местни журналисти, а такива извън Пловдив. Тоест, максимално обективни и необвързани. А за да дадат гласност на такова прозвище, да го напишат във вестник, то очевидно е било много изявено, много характерно за Локомотив Пловдив. Ами – защо да не го възродим тогава? Още повече, че тази силна любов към клуба, която то символизира, не е секвала нито за миг! П.С. Междувременно, прехвърляйки архива си, откривам нови примери от пресата, илюстриращи първото прозвище на нашия клуб. Днес предлагам откъси от още две статии, които впоследствие ще прибавим към текста в loko-pd.com. http://farm5.static.flickr.com/4041/426633...c693b7345_o.jpg http://farm5.static.flickr.com/4017/429697...8bc82d9a6_o.jpg Малко равносметка: заедно с тези два примера, всички общо стават 16 на брой, обхващайки времето от октомври 1936г. до декември 1968г. Тоест, над три десетилетия българската преса наричала нашия клуб „любимецът на пловдивчани"! Спрях до декември 1968г., защото не съм имал времето, за да проверявам нататък. Така че – допускам поява на нови примери от годините след това. И накрая нещо „странично". Освен всичко друго, първото клубно прозвище се явява и много ценен показател за идентичност. Това е така, защото прозвището (на личност, организация) е толкова устойчиво, колкото и самото име. То става част от идентичността на човека (организацията). Например, представете си друг пловдивски футболист, който да е с прозвище „Зума" или „Бащата"?! Невъзможно е! Това са дълбоки, установени прозвища, които се използват дори по-често от собствените имена на играчите. Същото е и с клуба. Нима можем да си представим, например, че в Пловдив може да има клуб с прозвище „канарчета" и това да не е Ботев?! Та това прозвище е част от идентичността на този клуб. Същото е и с първото прозвище на нашия клуб. Българската преса над три десетилетия нарича клубовете Спортклуб, Славия и Локомотив Пловдив „любимеца на пловдивчани". Очевидно, не става дума за три различни клуба, а за един-единствен клуб, носещ три различни имена. Идеята на The Magpie, е наистина брилянтна!!! Кеф ми, като видя, че всичко качествено в Пловдив, е фен на Пловдивския Любимец! В тази връзка, нещо малко по-различно. Локо е "по-малкия" Пловдивски отбор. Обаче, аз се загледах и в други "по-малки" отбори. Един приятел ходи преди известно време в Ливърпул. Платил там към 30 лири да гледа мач на Евъртън, обаче. Обиколил и сума ти пъбове. И ми вика: Там (в града на Бийтълс), по-обичания и популярен отбор е... Евъртън!!!! Преди 4 години, имаше зимна Олимпиада в Торино. Дават интервюта с обикновени хора от Торино. Казват: Юве е отбора на богатите, но болшинството от Торинци са фенове на ... Торо (Торино)! Чувал съм, за същата корелация и в Манчестър, но не знам дали е така? Нашите "съграждани", които си учат историята от предците, благодарение на една изгнила институция са "по-именития Пловдивски отбор". Но рекордите по посещаемост са на Локо! Това което искам да кажа е, че Локо с право трябва да бъде наричан Пловдивския Любимец и прозвището с което, нашите деди са наричали отбора (в Интернет, разбира се), Приятна събота! -------------------- PAIN IS TEMPORARY, BLACK AND WHITE PASSION IS FOREVER!
http://farm4.static.flickr.com/3173/294839...d5565370d_b.jpg "Semper Fidelis" - "Винаги предан" |
|
|
|
Jan 23 2010, 22:39
Мнение
|
|
Най-показателният факт, че Локо е Любимеца на Пловдивчани е, че фенове на отбора са хора, от различни прослойки, етнически и религиозни групи. Това което искам да кажа е, че Локо с право трябва да бъде наричан Пловдивския Любимец... Според мен, Локомотив Пловдив с право е наричан "любимец на пловдивчани", защото този клуб е бил винаги силно обичан. Ако не звучеше твърде "фенско", бих се изкушил да кажа, че Локомотив Пловдив е най-обичаният клуб в България. Но всъщност е точно така! Всеки от нас го знае по себе си. Сред многото клубове, които Пловдив създал, нашият се оказал най-свидната рожба. Любимецът на града, най-обичаният! Той заслужил това прозвище заради много свои дела. То му прилягало включително и заради това, че Клубът представлявал Града - неговият мащаб бил адекватен на мащаба на града, неговите привърженици били представителни за града. Те били изключително многобройни, били предприемчиви и свободолюбиви, а сред тях се срещали хора от всякакви прослойки, етноси или религии на хилядолетния, пъстър Пловдив. Именно затова нашият клуб представлявал Пловдив. Той бил представителен за града, той бил негово отражение. Клубът ни олицетворявал Пловдив, символизирал го. Искам да предложа една илюстрация за етническата динамика на града ни от 1883г. до 1956г. Както се вижда от нея, Пловдив обхваща различни етнически групи. И именно този клуб, чиито привърженици са от различни етноси или религии, бива представителният за Пловдив клуб. Очевидно е кой е той! http://farm3.static.flickr.com/2692/429781...295379269_b.jpg П. С. Така и така сме на темата, да вметна нещо и за "другото прозвище". Както е известно, когато искат да ни обидят, по стадионите скандират "цигани". Ясно е, че това са глупости, но нека изясня откъде идва това "прозвище". Идва от там, че изконната територия на Спортклуб била целият изток на Пловдив. И тъй като там се намира кв. "Столипиново", това е причината за "прозвището". Мнението е било редактирано от Angelut: Jan 23 2010, 22:40 -------------------- |
|
|
|
Jan 24 2010, 04:52
Мнение
|
|
|
Е, па влезе в час и вкара гол Group: Потребители Posts: 922 Joined: 1-September 07 From: Пловдив Member No.: 4,681 |
Аз пък си мислех , че ни викат " цигани " , защото навремето при нас е играл Руджи Керимов , а той бил циганин
-------------------- ![]() И далече да отидем , и далече да умрем , черно-бели ще останем до последния си ден http://hooligans.bg/gallery/displayimage.php?pos=-14503 |
|
|
|
Jan 24 2010, 11:37
Мнение
|
|
![]() The BOSSS Group: Потребители Posts: 722 Joined: 27-August 06 Member No.: 629 |
Аз пък си мислех , че ни викат " цигани " , защото навремето при нас е играл Руджи Керимов , а той бил циганин Започнаха да го викат, подражавайки на папагалите. А самите те го започнаха в последните години. Аз не си спомням преди някой да е скандирал това срещу нас, та да търсим историческа връзка. Това, което са казвали и то не като "прозвище", а като някаква констатация, с която са искали да ни унижат, е твърдението, че "всички цигани са от Локото", което пък е различно от "всички от Локото са цигани". Тая простотия си е наистина продукт на "новото време". -------------------- And then one day you find ten years have got behind you.
No one told you when to run, you missed the starting gun... |
|
|
|
Jan 24 2010, 12:07
Мнение
|
|
|
Е, па влезе в час и вкара гол Group: Потребители Posts: 1,409 Joined: 2-September 06 Member No.: 643 |
Започнаха да го викат, подражавайки на папагалите. А самите те го започнаха в последните години. Аз не си спомням преди някой да е скандирал това срещу нас, та да търсим историческа връзка. Това, което са казвали и то не като "прозвище", а като някаква констатация, с която са искали да ни унижат, е твърдението, че "всички цигани са от Локото", което пък е различно от "всички от Локото са цигани". Тая простотия си е наистина продукт на "новото време". Абсолютно правилно! Допреди 2004, най-лошото, което съм чувал беше: буфери. 2004 и масовото празнуване на площада, не вярвам Пловдив, да е виждал нещо подобно, докараха много простотия и омраза. Освен това, преди всеки мач, се регват във форумите на нашите противници и ги "инструктират" как "сме били познати на цяла България". Жалко е, че се занимават повече с нас, отколкото с отборчето им. Преди няма как да сме били наричани цигани, щото феновете на двата отбора, ходеха заедно на дерби. Не може, аз да съм циганин, а ти да ходиш с мен на мач. Няма и как, пред мен да наричаш моя отбор цигански?! А и на никой не му е и минавала тази идея, през акъла. Просто безсилието да махнат Христолов, вече 11 години, и нашето оцеляване, въпреки, понесените удари, изиграха своята роля и ги докараха до амок! По темата за Пловдивския Любимец! Най-големите играчи на Пловдив, а и на България са от школата на ЛОКО! Защо са идвали да тренират в Локомотив, при положение, че Тракия бяха финансово по-осигурени, а и бяха допуснати до трапезата на ЦСКА и Левски? Е, явно защо. Защото, като Пловдивчани, са искали да играят в най-популярния и обичан отбор. Добре е, че започнаха дискусиите около името, за да се изяснят, на по-младите и някои от "истините" за Локомотив! -------------------- PAIN IS TEMPORARY, BLACK AND WHITE PASSION IS FOREVER!
http://farm4.static.flickr.com/3173/294839...d5565370d_b.jpg "Semper Fidelis" - "Винаги предан" |
|
|
|
Jun 19 2010, 11:57
Мнение
|
|
Статията за първото клубно прозвище е обогатена с още седем източника. (Някои от които са ми особено свидни...
Отделно, публикувах и допълващ коментар към статията. -------------------- |
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-Fi Version | Time is now: 9th September 2010 - 08:12 |